Sunday, July 18, 2010

100 år känns nästan som igår...

Foto: Claes Nyberg/ Trelleborgs Allehanda

Foto: Lars Rosenlund

Lördag 17 Juli 2010 inträffade så denna historiska händelse på Fridhem Gård/Three Lily Buds Restaurant i Vellinge/Höllviken.

"För 100 år sedan blev dansken Robert Svendsen den första personen att flyga över Öresund.
På lördagen firades det med att göra om bedriften. En lätt sidvind ligger på vid landningsfältet på Fridhem gård i Räng. Men piloten Hans Johansen klarar landningen galant. En snabbfotad assistent hjälper till att vända runt planet och sedan ljuder fanfaren över flygfältet. Några åskådare, tidstypiskt klädda, viftar med Dannebrogen.
– Det gick jättebra faktiskt, säger Hans Johansen. Vi var lite oroliga i morse över åska, regn och allt möjligt. Men vädret var oss nådigt.

Starten gick från det tidigare flygfältet Klövermarken vid Christiania, just som för 100 år sedan. Men då skedde landningen på Limhamnsfältet i Malmö. I våras sade Malmö stad nej till Skånes veteranflygares förfrågan om att använda Limhamnsfältet, med motiveringen att det skulle bli för dyrt. Så Anders Paulsson i Räng ställde sitt flygfält till förfogande.

Även flygmaskinen har man gjort avkall på. Det blev en Boeing E75 Stearman från 1943 istället för en Vosin från början av seklet. Tur var väl det.
– Den typen av plan man använde då var mer tyg och spjälor, förklarar Hans Johansen.

Flygningen tog omkring 35-40 minuter, inklusive några cirkuleringar över flygfältet.
– Det är en särskild charm. Jag kan få en sådan euforisk känsla, trots att jag flyger så mycket i mitt jobb. Det är så himla kul, säger Hans Johansen."
Text: Niclas Sörensen / Trelleborgs Allehanda

Det var också mycket trevligt att SVT Rapport/Sydnytt var på plats för att uppmärksamma denna dag. Klicka gärna på länken:
http://svtplay.se/v/2079817

Per Cederqvist med sin Tiger Moth

Anders Paulsson med sin IDA...


Flera bilder med text kommer så småningom...
Just det, jag får inte glömma: Tack, Niclas och Claes på TRELLEBORGS ALLEHANDA för bra text och fina bilder!

2 comments:

  1. det är andra gången på kort tid som lilla Trelleborgs Allehanda lyckas bättre än sina större konkurenter med sina reportage, utmärkta bilder, bra & korrekt text.

    ReplyDelete
  2. Så sant! Exakt som dom sade när jag kontaktade: Om inte Sydsvenskan gör det, så gör vi det!
    Yes, we can... ;o)

    ReplyDelete